Hoofdstraat

 


De Hoofdstraat net na de demping van het kanaal eind 1948/49


Hoek Hoofdstraat Grote Kerkstraat net na de demping van het kanaal eind 1948/49


Hoofdstraat 155. In het rechter pand zat de winkel Hometech Onderdelenshop, van Bert Hooijer. Heel vroeger zat er Vogelzang Expert. Links nu nog steeds Livera. Bert Hooijer had deze foto heel lang op de toonbank gehad als placemat om het geld op te leggen. (Pin was er nog niet). Veel oudere mensen hebben hier op gereageerd. Namen werden genoemd als turfschipper, Olde Muskee Swarts Cornelis Koopmans. De vrouw die zit te breien zou Johanna Voerman zijn. 31-7-1882 - 15-2-1950. Hugo Voerman was altijd met de stamboom bezig. Het schip zou de Prinses Juliana zijn.

Aanvulling van Cor Koopmans: Dit schip is inderdaad de Prinses Juliana van mijn opa Cornelis Koopmans. De vrouw is Johanna Voerman, mijn oma en de jonge man is Jan Koopmans, hun zoon en dus mijn oom. Oom Jan was destijds ongeveer 16 jaar. Hij is geboren in 1908, dus de foto is omstreeks 1924/1925 genomen. De hond heet Hekkie. Opa vertelde dat de hond fungeerde als waakhond. Als er mensen probeerden op het schip te komen (ook toen probeerde men soms clandestien aan spullen te komen, in dit geval turf) dan sloeg de hond aan.


Bovenstaande twee foto's ontvangen van Bert Hooijer Een ansichtkaart uit 1956 van de Hoofdstraat. Op de foto rechts is de Austin van dhr. Naber nog te zien, hij woonde op Hoofdstraat 21 of 23. De huizen op nr. 9 in 1956 bewoond door de familie Jonker, tevens kantoor van de OBM. Op nummer 11 bewoond door de familie Kaajan, tandarts. Tegenwoordig kantoor notaris Van Linge en Tillema. Nummer 13 werd bewoond door de familie de Vries, tevens dierenartspraktijk, nu ANWB. Nummer 15 werd bewoond door familie Stadig (?), advocaat, nu in gebruik als kantoorruimte De rest is afgebroken (hier woonden in de 50 en zestiger jaren o.a. de families: Gort, Steenbergen, Beumer, Fernhout, Naber en Ten Oever. Op deze plaats staat nu cultureel centrum de Tamboer.
(foto ingezonden door dhr. Hans Kaajan)

Tussen het pand Hoofdstraat 11 en Hoofdstraat 13 stond vroeger het beeld Diana (Godin van de jacht) Na het het verhuizen van de laatste particuliere bewoner van pand nr. 13 is het beeld door hem meegenomen.


Bovenstaande foto is Hoofdstraat 7, hier heeft de heer C.Pet gewoond en de familie Bonen heeft tot 1964 achter gewoond.
(met dank aan Peter Bonen)


Het tweede huis links nogmaals Hoofdstraat 7.Het pand wat vervolgens iets naar voren staat is Huize Venendal.


Het verdwenen Joodse leven van de Hoogeveense Hoofdstraat. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden bijna alle Hoogeveense Joodse gezinnen uit hun huizen gehaald, er werden 220 mannen, vrouwen en kinderen weggevoerd naar kamp Westerbork, waarna men soms al na enkele dagen op de trein naar concentratiekamp Auschwitz werd gezet. (bron artikel DvhN d.d. 4 mei 2019). (Klik op de foto voor een vergroting)

Hoofdstraat, boerenprotest 1974 (bovenstaande 2 foto's ontvangen van dhr. Johan Nauta)

Pand Hoofdstraat 252 (begin 1900 vermoedelijk)

Hetzelfde pand weer begin 1900

Het pand voor 1959

Het pand na 1959

Bovenstaande foto's en document ontvangen van Geke Zwartscholten-Benjamins.Zoals je ziet, zijn ze van 1 pand aan de Hoofdstraat, nl. nummer 252. Dit is het huis waar ik geboren ben en waarvan ik al jaren foto´s en afbeeldingen van verzamel. Ik heb nog wel meer foto´s, maar om ze nu allemaal te gaan vergelijken met jullie website, dat is me eerlijk gezegd teveel werk. 

De foto´s zijn oud (al heb ik ze niet origineel helaas), maar ze zijn mij heel dierbaar, omdat ze een stukje laten zien van de historie van mijn geboorteplek. De tekst is van mijn vader (B. Benjamins, ex-herenkapper) en vertelt wat over de historie van het gebouw. 

Misschien kun je daar ook wat mee. Ik vind het echter wel grappig dat deze foto’s dus bewijzen dat het pand Hoofdstraat 252 zoals het er nu uitziet, geen goede weergave is van “de originele staat waarin het hersteld is”. Ik hoop dat je er wat mee kunt en ik ben nu helemaal fan van jullie website. 

Groetjes, Géke Zwartscholten-Benjamins

Hoofdstraat zuidzijde oost. Op de huidige plaats zitten o.a. nu de Jeansshop en Gerans

Hoofdstraat met Hotel Victoria en nog een aantal andere prachtige karakteristieke panden in 1900.

De streek de Huizen zuidzijde (Hoofdstraat)

Het Hemmes brugje lag op de plaats  vlak voor van de kruising Nic. Beetsstr. Hoofdstr. en Jhr. de Jongestr.

De Hoofdstraat in 1960

Het noordelijk gedeelte van de Hoofdstraat in 1965, met links het politiebureau

(enkele foto's van Bert Hogenkamp)

Kruispunt Hoofdstraat en Kerkstraat met op de achtergrond een pand wat later is afgebroken om een
doorgang te kunnen maken naar de Raadhuisstraat.

      

Hoodfstraat met kiosk is 1960                          Hoofdstraat met pand Danes (links)

De hoofdstraat met rechts de zaak van Buining, Jan Bade, Garage Kip met pomp, De Gruyter, en Victoriahotel. Een  bus van DABO of EDS  en paard en wagen completeren het straatbeeld van Hoogeveen voor 1950.
(Enkele foto's uit het archief van dhr. J. Rump)

 

Hierbij voor het ' fotoboek'  een opname van de Van Echtenstraat. Rechts op de hoek met die fraaie etalage het schoenhuis van J.E.Meinen. Waarschijnlijk een opname van voor 1940. Wat een serene rust met slechts 1 auto in de straat.

Hoofdstraat 3 oktober 1959 (Rijschool Paraat) tijdens OMA =(Openbare Markt Aktie) Tijdens de OMA was er van alles te doen: Braderie, Jennegiesmarkt,  Omatreintje,Tentoonstelling. Kruising Hoofdstraat, Blankenslaan, Brinkstraat, Willemskade.

Foto W. Takens

Op de oude Brink (aan de noord kant van de huidige Hoofdstraat) stond in de eerste helft van de vorige eeuw een groene waterpomp. Bij deze pomp staan mevr. Janna Dekker (in 1970 wonende in Canada) en Jan Venema.

Hoofdstraat zuidzijde bij hoek Het Haagje. Achter de trommelslager Lemstra loopt het echtpaar Taverne, dominee Taverne was een bekend predikant in het midden van de vorige eeuw.

Hoofdstraat (midden) met links het pand van Buning en rechts o.a. de kledingzaak van Hendriksen en opticien Sieders. (1960)

Hoofdstraat zuideinde

Hoofdstraat met links nog net te zien het "pakhuis" nu de Jeansshop.

Het Noordeinde, dit is de noordkant van de huidige Hoofdstraat. Links achterop de foto ziet u het huidige museum de 5000 morgen. De waterverbinding ging vanuit het Noordeinde via de Willemskade naar "Het Noord".

Deze foto werd genomen op de huidige noord-west kant van de Hoofdstraat

Nog een foto van de noord-westkant van de Hoofdstraat

 

Op deze foto is nog duidelijk de tramrail te zien.

Sinds kort is er weer water op deze plek (noordkant) van de Hoofdstraat, in het begin van de vorige eeuw kwamen er grote schepen door "Hoofdstraat".

Rechts op de foto staat een rij huizen, nadat deze in de zestiger jaren zijn afgebroken werd op deze plaats De Tamboer gebouwd. Ook zijn nog de tramrails te zien.

Met een boot werden de melkbussen (melkpullen) naar de "boterfabriek"  gebracht

Op de foto is te zien dat het kanaal naar rechts gaat, dus richting de Willemskade.

Mooi winterplaatje aan het begin van de vorige eeuw

Foto gemaakt ter hoogte van vroegere hotel Victoria

Links op de foto staat het pand wat nu in gebruik is als het Toon Hermans huis, het pand Hoofdstraat 1.

Brugje over het kanaal aan de noordkant van de Hoofdstraat.

Oostzijde Hoofdstraat noord, ter hoogte van Hoofdstraat 9 t/m 15..De foto is vermoedelijk voor de tweede wereldoorlog gemaakt.

De Trambrug in de Hoofdstraat.

Hoofdstraat zuideinde.

Veel van bovenstaande foto's ingezonden door  N. Stoffers

De fietsenwinkel en werkplaats van Danes, mevrouw Danes staat in de deuropening.

De Hoofdstraat in de 90-tiger jaren.

Zelfde hoek van de Hoofdstraat maar nu een decennia eerder.

Hoofdstraat 252, met links het "Schippershuus" en rechts "Barcardi"

Winter 1974, Hoofdstraat zuidkant, toen was autoverkeer nog toegestaan.

Discotiek en combishop aan de zuidwestkant van de Hoofdstraat in de 70-tiger jaren

Op de plaats van de Discotiek zitten nu enkele grootwinkelbedrijven, geen van deze panden is bewaard gebleven.

De bomen aan het eind van de Hoofdstraat zijn na de afbraak van deze panden behouden gebleven. Foto werd gemaakt eind 70-tiger jaren.

De zoveelste reconstructie van de Hoofdstraat.

Reconstructie in 1978, naast Lotus (chinees) staat nu appartementencomplex Ovi forum
met op de begane grond drogisterij Etos.

Rechts op de foto is de oude bakkerij van De Vries nog te zien. (1978)

Hoofdstraat in de sneeuw in 1979.

Foto gemaakt vlak voor de afbraak in 1978 (Ten Kate installatie techniek) zuid-westkant van de Hoofdstraat.

Nog een foto van Ten Kate

Straatbeeld van de zuid-westkant van de Hoofdstraat in de 70-tiger jaren van de vorige eeuw.

Gang tussen Hoofdstraat 252 en 250.

Dia genomen vanaf Hoofdstraat 252, linker pand is Schutstraat. Het raam middenin is van Schutstraat 6, en het pakhuis stond op het pleintje. Ooit heeft Leo van Dam hier zijn atelier gehad en ook een mooie tekening van gemaakt. 

(Bovenstaande foto's werden ingezonden door Geke Zwartscholten)

Bovenstaande foto van de fruit en vis zaak van de familie Slot aan de Hoofdstraat 225  (later Groenteman Seegers, nu schoenenzaak Boonstra). Links Riek Slot, midden Annie Slot en hun moeder Sofia Slot. Deze foto is vermoedelijk zo'n 75 jaar (+ 1940) geleden gemaakt.

(met dank aan Bert Kip)

Artikelen bekeken hits
1449811
Facebook Image

Copyright © 2020 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.