Home / Overigen / Geschiedenis van Hoogeveen / Foto’s bevrijding Hoogeveen

Foto’s van de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945

Onderstaand worden veel foto’s van de bevrijding van Hoogeveen getoond.

Bij deze foto’s delen we een jeugdherinnering aan de bevrijding van Hoogeveen van mevrouw Gerda Hebels-Eshuis: 

11 april 1945. Om nooit te vergeten. Mijn moeder was met mij naar het Achterom geweest om melk en eieren te halen bij boer Everts. In de bocht op de Pesserdijk, nu Noorderweg, hoorden we ineens in de verte het Wilhelmus klinken en daarna nog meer vaderlandse liederen. Mijn Moeder stond te dansen en riep: We zijn bevrijd, we zijn bevrijd. Bij thuiskomst zaten mijn jongere broertjes al aan de chocolade, die ze van de bevrijders hadden gekregen.’


Ook ontvingen we nog enkele jeugdherinneringen van de heer Joop van den Berg. Zijn vader had een winkel van Albert Heijn op de hoek van de Grote Kerkstraat en de Hoofdstraat.

Wij vertrokken uit Hoogeveen in 1948. Best lang geleden dus. Waarom dan nog die gedachten? Behalve het feit dat ik mij alles nog erg goed kan herinneren, werd op de 10e april 1945 ook mijn broer Karel geboren. Niet aan de Hoofdstraat, maar bij de familie Plantinga, tegenover de molen. Wat kan ik mij herinneren??? Wij woonden bij de bruggen. Aan het eind van de oorlog zat er springlading onder deze bruggen en onze winkel was ter bescherming afgetimmerd Tegenover ons woonde een NSB-er. Dat was erg gevaarlijk, omdat wij ook onderduikers uit Den Haag hadden in de nok van ons huis. Op de Bevrijdingsdag werden er naast ons, vanuit het bovendreef, o.a. door mijn vader, roodwitblauwe vlaggen naar beneden gegooid.

Bij luchtalarm kwamen er mensen bij ons in de kelder schuilen. Ook heb ik gezien dat er Tommy’s naar beneden werden gehaald,die in de buurt van het station neerstortten. Mijn vader heeft ook schuttersputjes moeten graven.’


Voordat de Duitsers Hoogeveen verlieten bliezen zij diverse bruggen op. Dit is de Julianabrug over de Schutstraat ter hoogte van de kruising van de Zuiderweg met de Van Limburg van Stirumstraat.


Ook de brug over de Schutstraat werd door de Duitsers opgeblazen


Het fiets/loopbruggetje over Het Slood (nu Alterveerstraat) werd met een bijl vernield. 


De westkant van Hoogeveen werd voornamelijk door de Canadezen bevrijd. Hier zien we een eerste motorverkenner op 11 april 1945


De eerste tankwagen rijdt over de Schutstraat.


Tankwagen op de Schutstraat


Hier zijn dan eindelijk onze bevrijders op 11 april 1945

Op 11 april komt er ook de eerste colonne in Hoogeveen aan


Een bren gun carrier, licht bepantserd rupsvoertuig, rolde over de Zuiderweg op 11 april 1945
Bovenstaande foto is gebruikt op de website (klik hier) van de NOS met een uitgebreid artikel over de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945


Onze bevrijders!


Omdat de meeste bruggen waren opgeblazen door de Duitsers, moesten de bevrijders over een noodbrug die was aangelegd over de Venesluis.


De brug werd al snel de Orange Bridge genoemd.


Hier rijdt de eerste Rode Kruis wagen over de noodbrug.


Eindelijk konden de vlaggen uit in de Schutstraat


Van een Duitse vrachtwagen aan de Schutstraat, die nog probeerde te ontkomen, werden banden lek gestoken. De wagen stond ter hoogte van de Schutstraat nummer 54.

Er werden op de Hoofdstraat diverse leuzen op de weg geschilderd. Hier staat “Dood gaan de NSB-ers”

Ook schreef men teksten als “NSB-vlees zonder bon”


Op bovenstaande foto zien we een begrafenisstoet van de gevallenen in de laatste oorlogsdagen.


Op de trappen voor het gemeentehuis werden ook leuzen geschreven. Op deze foto staat “Landverraders, geef ons Tjalma weer”.

Bovenstaande foto’s ontvangen van Albert Wolting

 

In onderstaande video worden de militairen van het Belgische SAS-regiment bedankt met een oorkonde en de gemeentepenning. Zij hebben ook een belangrijke bijdrage aan de bevrijding van Hoogeveen geleverd.