Skip to main content

Van Echtenstraat /Krakeel/Julianakade/Julianastraat/Molendijk er zijn heel wat namen voorbij gekomen in de afgelopen eeuwen

Wanneer je op bovenstaande foto klikt vind je een link naar een uitgebreid onderzoek van Thom Hofstra naar de geschiedenis van de huizenbouw in het oostelijk deel van de Van Echtenstraat vanaf de molen. Met dank aan Thom Hofstra voor het mogen plaatsen van zijn onderzoek.

 

Hierbij een foto uit 1900. Afgebeeld is een deel van de huidige Van Echtenstraat met de molen, met uitzicht naar de Hoofdstraat. Het water is een zogenaamde “wieke”, een brede sloot. Dit is Het Krakeel. Het Krakeel liep vroeger via de huidige Hoofdstraat, de Van Echtenstraat, een klein stukje van de Julianastraat, en van de Linthorst Homanstraat rechtdoor tot bij het voormalige woonwagenkamp in Noordscheschut. De wijk (stadsdeel ) Het Krakeel herinnert nog aan deze wieke. 

De Van Echtenstraat heette vroeger eerst Kleine Kerksteeg, daarna Julianastraat en tegenwoordig dus Van Echtenstraat. Saillant detail: het vervoer van en naar de molen ging vroeger per bok. Een bok is een niet te brede, langwerpige, ondiepe schuit zonder motoraandrijving. Hij werd voortbewogen door een man, die met een lange vaarboom de bok voortduwde. De bokken konden destijds zo de molen binnengevaren worden. Vrachtwagens waren er nog amper. Bovendien konden ze de molen niet bereiken vanwege de smalle paden aan weerszijden van het water. Ook de vonders over de diverse “dwarswieken” waren te smal.

Willem Takens

  

Van Echtenstraat in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Foto's gekregen van dhr. I. Tigelaar.

 

Hierbij voor het 'fotoboek' een opname van de Van Echtenstraat. Rechts op de hoek met de fraaie etalage het schoenhuis van J.E. Meinen. Waarschijnlijk een opname van vòòr 1940. Wat een serene rust met slechts één auto in de straat.

Foto gekregen van dhr. Rump.

 

Dit is het laatste deel (oost) van de huidige Van Echtenstraat, anno 1900. De pijl wijst naar de “Molensteeg”. Deze huizenrij ziet er vandaag aan de dag nog ongeveer net zo uit! De Molensteeg is nog te vinden aan de noordkant, ongeveer tussen de molen en de huidige Julianastraat. Het is de verbinding tussen de Grote Kerkstraat en de Van Echtenstraat, bij het garagebedrijf. Het water is Het Krakeel, dat nu gedempt is. Er ligt nu een plantsoen. De paden aan weerszijden heetten eerst Kleine Kerksteeg, later noemde men ze Kleine Kerkstraat. Toen deze foto werd gemaakt was de naam Julianastraat. Tegenwoordig heet deze straat dus van Echtenstraat. Hij is genoemd naar de stichter van Hoogeveen, Roelof van Echten. Heel in de verte zie je een paar huizen aan de Kanaalweg. De huidige Julianastraat bestond nog niet en aan dat water waren nog geen huizen gebouwd.

21-11-2007 W.Takens

 

De Van Echtenstraat wat later in de tijd, na de demping van het Krakeel. (zie beschrijving vorige foto). Op de achtergrond ziet men de Kanaalweg (was Omkanaal) nr. 25 en de houten schuur op nr. 23.

Wie heeft informatie over deze panden? In de schuur zou een timmerwerkplaats zijn geweest, maar hierover is nog geen informatie gevonden. Huis en schuur zijn gebouwd in opdracht van R. Vos. De tekeningen zijn gedateerd dec. 1926. Aanvullende informatie over de panden aan het Omkanaal kunt u zenden naar ons  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een wat onduidelijke foto van de Kleine Kerkstraat, die in het verleden ook wel Kerksteeg genoemd werd. Deze straat kwam uit op de streek de Huizen. Vooral op zondag was dit een drukke straat, want dan ging iedereen naar de kerk. Dit is de huidige van Echtenstraat.

 

Het oude Krakeel, nu de van Echtenstraat. Het is bijna niet voor te stellen dat het centrum van Hoogeveen zo mooi is geweest.

Dit is een ingekleurde versie van de vorige foto van de Van Echtenstraat. Hij is vòòr 1925 gemaakt, ter hoogte van de molen.


Dit is ook een foto van de van Echtenstraat, deze foto is gemaakt vóór 1925. Op de achtergrond links zie je door de bomen nog net een glimp van de molen.

Met dank aan Willem Meinen

 

De Krakeelse brug. Deze brug lag aan het begin van de tegenwoordige van Echtenstraat. Rechts is nog een deel van de huidige modewinkel "We" te zien. Aan de linkerkant zie je de kleinere ambachtshuisjes. Hier woonden vele zelfstandige ambachtslieden, zoals een schilder, een schoenmaker, een kleermaker en nog meer "kleine luyden".

Ook het oude armenwerkhuis stond aan de Kleine Kerkstraat. Op bijna dezelfde plaats staat nu het postkantoor van Hoogeveen.

 

Molen in de van Echtenstraat

 

Dezelfde molen, maar nu vanaf de andere kant gezien. Op de voorgrond links staat het gebouw "De Haven" van de Hervormde kerk.

 

 

Het Krakeelse Opgaande

 

De van Echtenstraat, toen nog Krakeelsestraat, in het begin van de vorige eeuw.

De laatste 3 foto’s werden ingezonden door N. Stoffers