Skip to main content

Oproepen

Heeft u een vraag of wilt u een oproep doen?

Graag roepen wij de hulp in van de bezoekers van onze website. Er zijn al een aantal succesvolle oproepen gedaan. Ze leidden uiteindelijk naar het antwoord op gestelde vragen. U kunt hiervoor uw reactie mailen door op contact te klikken onder de button "Begin".

Hierbij een nieuwe oproep:

11 juli 2023

Heeft iemand herinneringen aan de Hoogeveense Jazzclub in het voormalige Kloostergebouw in Hoogeveen ?


Graag je reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


11 december 2022

Een oproep van Henriëtte Bandell

In het fotoalbum van mijn vader (Hendrik Pol) kom ik een paar foto's tegen die ik niet thuis kan brengen.

Het betreft een aantal foto's van een vrouw met blond haar (mogelijk heet ze Aaltje). De foto's zijn in de oorlog gemaakt. De vrouw zit op de ene foto linksvoor en op de andere tweede van rechts. Wie weet de juiste naam van deze blonde vrouw?

En twee foto's die hoogstwaarschijnlijk ergens aan het Alteveerse Opgaande gemaakt zijn. Wie herkent de schuren?


Foto van Aaltje?? mogelijk de vriendin van Henk Pol


Foto uit 1939/1940, in het midden Henk Pol en zijn vriendin Aaltje??


Nog een foto uit 1939/1940 van Henk Pol met vaarboom en zijn vriendin voor op de boot.


Viertal heren vermoedelijk op het Alteveerse Opgaande wie herkent de personen en/of de preciese locatie?
Deze foto is vermoedelijk in of net na de oorlog gemaakt.

Kinderen op het Alteveerse Opgaande, wie kent de kinderen en wie weet de locatie.

Stuur je eventuele reactie naar dit Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


2 Februari 2022

Oproep getuigenverslagen van bevrijdingsfeesten van 1945 in Hoogeveen

Beste lezer,

Ik wil een boekje maken over de bevrijdingsfeesten van 1945 in Hoogeveen.
ik heb al de nodige informatie en beeldmateriaal verzameld. Het boek is echter niet compleet zonder verslagen van getuigen. Heeft u de bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 meegemaakt, dan hoop ik dat u uw verhaal met mij wil delen. Daarbij denk ik aan onderwerpen als wat er te zien was, of er emoties aan te pas kwamen, of er optochten werden gehouden, enz. Ik kan ze dan - eventueel met bronvermelding - in het boek opnemen.

Bij voorkeur ontvang ik uw getuigenis per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alvast bedankt!

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen


Raadhuisstraat


Onderstaande foto kreeg ik vanmorgen (22 mei 2019) aangeboden door een mevrouw, die haar naam niet genoemd wilde hebben. Ze vertelde, dat de tweeling, die op de foto staat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten bij het kinderloze echtpaar Smink aan Het Oosterveld (richting Alteveer). Eén van die tweeling is later getrouwd met een predikant en woonde in Den Haag. In de zeventiger jaren is zij nog eens op bezoek geweest bij deze mevrouw, die toen pas aan Het Oosterveld woonde.

Heeft u meer informatie over de tweeling die op de foto staat, of over het jaar waarin deze foto is genomen, of andere aan deze foto gerelateerde informatie? Mevrouw zou met deze informatie heel blij zijn. Laat het ons weten! Wij zorgen dat de informatie bij mevrouw terecht komt.


Wie zijn deze tweelingzussen, die tijdens de oorlog bij het kinderloze echtpaar Smink aan het Oosterveld ondergedoken hebben gezeten?


Oproep van Ank van Leijen, (maart 2015)

Mijn moeder is in december 1944 op een fiets met harde rubber banden richting het oosten gegaan, op zoek naar voedsel. Ze was dagen en dagen onderweg zonder voedsel. Toen kwam zij uitgeput aan bij Hoogeveen. Aan de rand van Hoogeveen stond een klein vrijstaand huisje met 2 slaapkamertjes. Daarnaast stonden nog een paar van die huisjes. Aan de overkant stonden bomen en daar tussen door was groene weide.

Vaak stak mijn moeder schuin tegenover het huisje de straat over. Daar was een pad, dat via een hek naar een stenen gebouwtje leidde. Daar heeft zij met ± 12 vrouwen uit Hoogeveen, vele aardappelen geschild. Zij heeft ook een vermoeden, dat vlakbij een sportveldje was, maar dat weet ze niet zeker.

Het hierboven genoemde huisje met de 2 slaapkamertjes was “gevorderd”. Er woonde een alleraardigste man, die mijn moeder heeft gered van de hongerdood. Hij was onderofficier van de Landstorm en woonde daar sinds december '44. Mijn moeder vertelde: “Als je naar zijn “kazerne” wilde, ging je - als je met de rug voor het huisje stond – links op het weggetje. Na een kwartiertje lopen kwam je uit in een buurtje, waar ze doorheen liep. Tenslotte kwam ze door glazen deuren in een gebouw. Daar ging zij rechts de trap op en kwam dan op een slaapzaal, waar de militairen sliepen. Zij heeft daar één nacht verbleven.

In januari '45 werd de onderofficier tegen zijn wil benoemd tot commandant en werd uitgezonden naar de slag om Arnhem. Toen is mijn moeder ondergebracht bij boer Baat of Baa(r)d??... Daar heeft zij ook weken gelogeerd. Totdat zij zelf besloot om weg te gaan. In plaats van naar het zuiden te fietsen, ging zij naar het noorden. Ze kwam terecht in Groningen en werd daar helaas aangehouden. Ze had namelijk geen vergunning voor een fiets met luchtbanden, die zij had gekregen. Zij werd gevangen genomen in het beruchte Scholtenhuis, waarvan wij sinds kort de naam weten. Zij is nu 89 jaar, nog goed van geest en ze wil graag nog de adressen weten van boer Baat of Baa(r)d, van het huisje dat gevorderd was, van de "kazerne" en van de "aardappelschil"-ruimte. Zij kent geen namen van vrouwen, waarmee zij aardappelen heeft geschild. Er werden geen namen genoemd. We hopen toch een kleine doorbraak te vinden. Als iemand een tip heeft, dan kunt u contact opnemen met haar dochter Ank.

Met een vriendelijke groet,

Ank van Leijen

U kunt haar mailen. Klik hier voor het mailadres


 

Wie heeft er nog foto's van Hoogeveen buiten het centrum?

Oproep: Sinds kort is er een prachtig fotoboek uitgegeven door Ronald W. Jansen. In het boek staan foto’s van oud Hoogeveen met daarnaast foto’s van de huidige situatie. Zie voor een recensie door Albert Metselaar, de homepage van deze site.

Het boek krijgt een vervolg en daarom is Ronald Jansen op zoek naar foto's buiten het centrum. Dus foto’s van bijvoorbeeld de Industrieweg, de Zuidwoldigerweg (met historische boerderijen op de nummers 23 en 25), de Toldijk. de Lindberghstraat (met de vliegtuigloods op nummer 4). De dorpen in de gemeente Hoogeveen en de oude binnenstad van Hoogeveen vallen dus buiten het bestek van het volgende fotoboek. De foto's (in een voldoende hoge resolutie) kunt u sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Wie kan er iets vertellen over de foto van de Duivelsberg?

De aanleiding hiervoor is een foto van midden jaren dertig van de 20e eeuw. Een groep jongelui is een dagje uit naar de Duivelsberg. De foto komt nu tevoorschijn en roept de vraag op: Wat is er van deze jongelui, de tieners en twintigers van 80 jaar geleden geworden? Via Facebook proberen we de levensverhalen van de jonge mensen van toen te achterhalen. Dat moet uiteindelijk leiden tot een boek met foto's en verhalen van de mensen, waarvan nu honderden nazaten rondlopen in Nieuwlande, Hollandscheveld, Elim enz. enz......

Ga voor deze foto naar: http://www.hollandscheveld.nl/index.php/nieuws/herinneringen_gezocht


 

Oproep Jan van der Ham:

Ik ben op zoek naar mededwangarbeiders van mijn vader, Klaas van der Ham. Het gaat om de periode begin 1944 tot januari 1945 in Auschwitz-Monowitz. Jan Baas was daar o.a. één van. Hij woonde in Hoogeveen (van Echtenstraat 86?) en hij verbleef zeker samen met mijn vader in Auschwitz. Ook eventuele nazaten van hem verzoek ik te reageren.
Ik heb nog een achttiental namen uit deze periode. Het blijkt tot nu toe niet eenvoudig om bijvoorbeeld via het NIOD of via andere instanties meer over hen te weten te komen. Vandaar deze oproep op deze site.
Als u meer weet, stuur dan een mail naar ons emailadres. Het klan ook via de contact link in het linkermenu.
Met dank voor de moeite.

Inmiddels is de heer van der Ham in contact gekomen met de nazaten van de heer Jan Baas. (mei 2014)


Dit keer een heel bijzondere oproep van Chris Baas, oomzegger van de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte onderwijzer Adriaan Baas.


Mijn oom, Adriaan Baas, was onderwijzer op de school aan het Haagje van ca. 1939 tot 1-8-1943. Ik geloof, dat mijn tante in Hoogeveen op de Bouwmeesterstraat woonde. Waar ze als gezin op 1 augustus 1943 woonden is mij onbekend.
Van mevr. Ria Vink kregen we een mail waarin stond dat de familie Baas aan de Kanaalweg nummer 18 heeft gewoond voordat mevr. Baas naar de Bouwmeesterstraat verhuisde.
Mijn ouders hebben tot 8 mei 1962 in Nieuw- en Sint Joosland (Zeeland) gewoond. Op deze datum zijn ze naar Zeist vertrokken.
Gisteren heb ik nog telefonisch contact gehad met mijn vader. Hij en zijn oudste broer zijn in aug. 1943?? vanuit Zeeland met de trein naar Drenthe (Ruinen??) gegaan om hun broer te (her)begraven. Zijn geheugen laat hem echter in de steek en hij was zeer emotioneel.
De vraag is of iemand nog foto's heeft van Adriaan Baas. Bijvoorbeeld van de tijd toen hij als onderwijzer werkzaam was op de Gereformeerde school aan Het Haagje in Hoogeveen.
Chris Baas


Oproep informatie ten behoeve van onderzoek stamboom Hofsteenge

Niet-geïdentificeerde foto's uit de omgeving van Meppel en Groningen (Amsterdam) ; stamboom Hofsteenge.

 

Het is mogelijk dat dit Frederika Voskamp is. Frederika Voskamp, geb. 07 okt 1841 te Meppel, dochter van Goossen Voskamp en Klaasje Hendriks Strijker   (v.d. Berg) Huwelijkse akte Hoogeveen 46 dd 20-5-1865.

Wie bovenstaande personen zijn is nog onbekend. Wie weet hier mogelijk iets meer van?

Dit zijn Goossen Hofsteenge met Jantje Raben. Jantje Raben is geboren in Ruinerwold. Goossen Hofsteenge in Hoogeveen. Hij was letterzetter in Leiden.

Dit zijn Goossen Hofsteenge en Jantje Raben

Mijn vraag is: wie kent de personen op bovenstaande foto’s? Ze kunnen van familieleden zijn van Hofsteenge, Voskamp, of Raben.

Nog enige aanvullende informatie:

Frederika Hofsteenge-Voskamp is na de dood van Seine Hofsteenge naar Leiden verhuisd. Hij is overleden op 5 september 1879 in de Grote Kerksteeg (Hoogeveen). Hij was toen 38 jaar oud.

In 1903 woonde Grietje Hofsteenge, dochter van Gerrit Lucas Hofsteenge en Grietje Coelingh, geboren in Hoogeveen, ook in Leiden en is daar op 17-09-1903 overleden. Zij was een tante van Gerrit Lucas Hofsteenge in Leiden en zuster van de vader van Gerrit Lucas Seine Hofsteenge.

Grietje Gerrits Hofsteenge werd geboren op 20 dec 1844 in Hoogeveen, Drenthe, NL.

Ze trouwde met Geert Jonkman op 31 juli 1871 in Zuidwolde, Drenthe, NL. Geert was de zoon van Hendrik Jans Jonkman en Hilligjen Geugjes

Met groet,

mevr. J.L. Wijma Hofsteenge

Als u informatie heeft naar aanleiding van bovenstaande oproep, stuurt u ons dan a.u.b. een berichtje via de linkerbutton "Contact".