Beatrix Stichting

Huize Beatrix werd een verzorgingshuis tot begin zeventiger jaren, in 1938 kwamen de bewoners vanuit het oude Armenwerkhuis aan de van Echtenstraat naar het nieuwe gebouw Huize Beatrix. Huize Beatrix (oude Weeshuis / bejaardenhuis en bibliotheek) is rond de jaren zeventig nog een tijdje in gebruik geweest als woonruimte voor Spaanse gastarbeiders. Er wapperde toen voortdurend een grote Spaanse vlag aan de vlaggenmast voor het Gebouw. Daarna is het lange tijd in gebruik geweest als bibliotheek. In 2011 is het een kinderopvangvoorziening. (Aanvullende informatie ontvangen van dhr. H. Wilpstra)

Nog enige aanvullende informatie op de Beatrixstichting, Het volledige pdf-bestand is via deze koppeling te bereiken (oude archieven zijn blijkbaar bij de gemeente Hoogeveen toegankelijk)  (klik hier)

Onderstaande foto's ontvangen van Cor Janse waarvoor dank. Foto's komen uit een fotoalbum van de jaar overleden Mevr. Klaasje Koopman (geb. 1 mei 1921), Zij heeft in Huize Beatrix gewerkt van 1938 tot 1 mei 1940.

 

Deze foto werd genomen bij het vertrek uit Huize Beatrix van Klaasje Koopman ze was op dat moment dat precies 19 jaar. Ze is vervolgens gaan werken in Wolfheze.

 

"Moeder en Vader" vd Holt hadden de leiding op Huize Beatrix in de periode dat Klaasje Koopman daar heeft gewerkt (van 1938 tot 1 mei 1940)

Op bovenstaande foto (april 1940) staan "Jantje", Klaasje Koopman, "Zusje" en "Moeder" vd Holt 

"Vader" vd Holt " staat op deze foto met een aantal zusters

Nog een foto uit 1939 bij Huize Beatrix, wie herkent de kinderen die hier op de foto staan? Graag plaatsen we de namen bij deze foto. Op de achtergrond is de molen aan de van Echtenstraat nog te zien. Vijfde op de voorste rij is Sophia van der Sleen, op haar schoot zit zusje Alberdina van der Sleen, staande er direct achter met de lichte jurk Hermina van der Sleen, vervolgens op de middelste rij helemaal rechts met de lichte jurk Johanna van der Sleen en daar staande direct achter haar broer Menso van der Sleen. Deze informatie ontving ik van mevrouw Alberdina Tuhuteru-van der Sleen, Zij heeft in Huize Beatrix gewoond van haar 2e tot haar 6e jaar. In de oorlogsjaren werden op een gegeven moment de joden vanuit Hoogeveen weggevoerd. Alberdina was toen bijna 6 jaar en zij kon zich nog herinneren het wegvoeren van twee oudere joodse vrouwtjes, Zij zwaaiden naar haar en zij zwaaide vrolijk terug, Plotseling kreeg één van de vrouwen een klap met een geweer tegen haar hoofd. Dit voorval heeft een diepe indruk gemaakt op Alberdina en zij moest er direct aan terug denken toen ze de foto zag. Ook herinnerde ze zich dat er Duitse soldaten (Moffen) in de scholen zaten (Herv. School Bentinckslaan) en terwijl zij in het Park Dwingeland speelde zat ze regelmatig bij één van deze soldaten op schoot. Haar zus vertelde later dat deze soldaat zelf een dochtertje thuis had in dezelfde leeftijd.
(Met dank aan mevr. A.Tuhuteru-van der Sleen)

In de tuin aan de achterkant van de Stichting Beatrix. Wie kent de namen van deze dames? Wij horen het graag.
(Nogmaals dank aan Cor Janse voor het beschikbaar stellen van de foto's)

Artikelen bekeken hits
1481174
Facebook Image

Copyright © 2020 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.