Lucas Aardenburg

In onderstaand fotoalbum zie je heel veel foto's van het bedrijf Lucas Aardenburg in Hoogeveen. Door op het album te klikken kun je door het album bladeren. De meeste foto's in dit album zijn gemaakt in de zestiger jaren van de vorige eeuw door fotograaf Anno Bakker.

    


Beschrijving bij onderstaande video:
Bereiding van diepvriesproducten in een fabriek. De levensmiddelen worden gekookt en in dozen verpakt. In snelvriezers worden ze ingevroren. In Hoogeveen is één van de snelste en grootste vrieshuizen van Europa in gebruik gesteld. Met beelden van een koelcel in een supermarkt. (Bron POLYGOON BIOSCOOPJOURNAAL) 

 
 

'De pijp van Aardenburg.’ 
De vier foto’s zijn gemaakt in opdracht van de gemeente Hoogeveen en gemaakt door Julius Pangkey Fotografie. Ze laten in vier stadia het opblazen, het neer vallen  van de pijp zien. Voor mij (Johann Bisschop) hebben de foto’s een bijzonder waarde. En wel om twee redenen: De eerste is dat wij vanuit onze woonkamer aan de Dr. Van der Veldestraat 50 jarenlang dagelijks uitkeken op de pijp. De tweede is dat mijn vader zijn timmermanswerkplaats bij Lucas Aardenburg n.v. precies aan de voet van de pijp had. Toen ik als jongen van zes of zeven jaar voor het eerst aan de voet van de pijp stond weet ik nog hoe overweldigend groot ik de omtrek van de voet van de pijp vond.

Burgemeester  Sytze Faber aan het detonatie-apparaat. Hij was burgemeester toen het fabrieksterrein van voorheen “de Kennemer” en later Lucas Aardenburg en Unillever IGLO, geschikt gemaakt moest worden voor de geplande woningbouw ter plaatse.Op de foto zijn aan de linkerkant van burgemeester Faber te zien: Henk Slagter en Hilco Vos van de gemeente Hoogeveen.  Ook verslaggever van de Hoogeveense Courant Jan Koers staat met zijn onafscheidelijke notitiebloc direct achter de rug van Faber toe te kijken. Rechts  op de foto bekijkt Catharinus Smit aandachtig de handelingen van Faber. Smit was evenals zijn vader en broer werknemer van Lucas Aardenburg.

 Precies op het moment van de ontploffing is dit plaatje gekiekt. Direct naast de pijp de timmermanswerkplaats, die steevast en consequent door mijn vader de keet werd genoemd!

 

 Wie de man op de foto is, is niet bekend.  Mooi plaatje dat prachtig laat zien dat de pijp in drie delen naar beneden komt.

 

Voor mij het mooiste plaatje omdat dit de plek laat zien waar mijn vader tussen 1939 en 1977 dagelijks zijn timmerwerkzaamheden uitvoerde. Prachtig is te zien hoe de ijzeren hoepels die op regelmatige afstanden om de pijp zaten in datzelfde regelmatige ritme op de grond liggen gerangschikt na het opblazen van deze bijzonder “landmark” van Hoogeveen. (Johann Bisschop).


 

Uit het Nederlandsch weekblad voor kruidenierswaren. Conserven en Comestibles. Het betreft de Bonencampagne. 

De automatische bliksluitmachine van Aardenburg

 
Het inpakken van de blikken in dozen. Zowel mijn vader alsook mijn moeder werkten hier. De laatste natuurlijk tot ze gingen trouwen in 1942. Bovenstaande foto's ingezonden door Johann Bisschop.


 

Een prachtige luchtfoto (1962) van de voormalige Lucas Aaardenburg conservenfabriek, met links onder de Weth. Robaardstraat. Op deze foto kunt u zien dat Het Haagje nog water is (de Hoogeveensevaart). 

 

Wie kan vertellen welke mensen er allemaal op deze groepsfoto's van de oude blik en conservenfabriek staan, ze staan voor de fabriek die net over het spoor stond en in 1929 is geopend? En ook in welk jaar deze foto's zijn genomen?

Reactie: de foto van de oude IGLO fabriek op was toen nog geen IGLO. Dit is de opening van de blik-conservenfabriek Lucas Aardenburg in 1929.  Onder anderen Lucas Aardenburg zelf (in het midden met zijn vrouw Alida) en zijn Broer Jan (helemaal Links). De overige lieden zijn mij onbekend.

Met vriendelijk groet,

Leo Aardenburg (kleinzoon van Lucas Aardenburg)

Hierbij nog een reactie naar aanleiding van bovenstaande foto:

I can identify another very important person in this photo, my opa, Kees Aardenburg from Beverwijk. His eldest son Leo is my father. Leo was born 5/5/1916.  He will be 97 this May. Our grandfathers were first cousins.  My opa Kees, is standing not very far from your grandfather.

Should you like further contact please don't hesitate to contact me.  

Kind regards

Mary Cronin.  Aardenburg.

 

Hierbij mijn reactie op de foto van de opening van de conservenfabriek. Mijn vader, Thomas Aaardenburg staat daarop. Mijn vader was een broer van Ome Luc. Op de foto staan familieleden van Lucas Aardenburg, van Alie van der Lem en van Marie van der Wiel. Waarschijnlijk mensen van de fabriek en/of gemeente. Burgemeester Tjalma opende de fabriek.

                             Op de foto staan de volgende mensen: 

                            1. Jan Aaardenburg  bedrijfsleider, geb. 1895,; 

                            2. Leonardus Aardenburg, mijn opa, geb. 1861; 

                            3. Willem Aardenburg, geb. 1894; 

                            4 Thomas Aardenburg, mijn vader geb. 1900; 

                            5. De vrouw van burgemeester Tjalma; 

                            6. Burgemeester Tjalma; 

                            7. Alie van der Lem, vrouw van Lucas; 

                            8. Lucas Aardenburg, geb. 1897; 

                            9. Marie van der Wiel, vrouw van Jan; 

                            10. Thijs Burger, zwager Ome Luc.;

                            11. Piet Aardenburg, geb. 1898.

 

                            Kees en Anie Nelis, familieleden van tante Alie 

                            moeten ook op de foto staan . Ik weet alleen niet waar. 

                            Veel succes, Jose Niessen Aardenburg.

 
Lucas Aardenburg aan Het Haagje.

Op 27 mei 1929 verrichtte burgemeester Tjalma van Hoogeveen in gezelschap van de burgemeester van Ruinen, (Jonkheer A.W. van Holte tot Echten), onder wiens gemeente de fabriek viel, de openingsplechtigheid. Mijn Opa Lucas Aardenburg huurde dit pand van de gemeente voor de periode van 10 jaar voor F.40,= per week. De fabriek lag aan het spoor. Er was een goede laadgelegenheid en er was een groot productiegebied. Later op 31 mei 1934 legde mijn vader Leo Aardenburg de eerste steen voor de nieuwe fabriek aan het Haagje.Hij was toen 12 jaar. In 1935 werd de fabriek in gebruik genomen en in 1960 werd de fabriek overgenomen door Unilever. De naam Aardenburg moest blijven en daarom werd het Lucas Aardenburg Iglo diepvries. Van de personen op de foto weet ik dus dat Jonkheer van Holte tot Echten erop moet staan. En de twee eerder genoemde  Kees en Annie Nelis -van der Lem, zij staan midden op de foto man met licht pak en vrouw met donker hoedje op. Annie was een zus van Alie Aardenburg- van der Lem.

Marianne van Zanten- Aardenburg

Artikelen bekeken hits
1853099
Facebook Image

Copyright © 2021 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.