Home / Buitendorpen / Nieuw Moscou

Nieuw Moscou

Nieuw Moscou is een buurtschap in de gemeente Hoogeveen in de Nederlandse provincie Drenthe, tegen de grens van Overijssel. Nieuw Moscou heeft 480 inwoners. Vermoedelijk is de naam Nieuw Moscou ontstaan halverwege de 19e eeuw, toen in Rusland de Krimoorlog werd uitgevochten (Albert Metselaar komt met nader onderzoek en daarin zal een andere link worden gelegd naar de totstandkoming van de naam Nieuw Moscou). Net over de grens met Overijssel ligt het dorp De Krim, en er is ook nog een buurtschap Nieuwe Krim met een boerderij die de naam Sebastopol. 

Oorspronkelijk was er slechts één huis, dat de naam Moscou droeg. Pas later werd deze naam algemener gebruikt. Rond de Tweede Wereldoorlog kende de buurtschap Moscou officieel nog maar 6 huizen. De naam “Nieuw Moscou” dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

Het gebied waar Nieuw Moscou ligt, werd mogelijk al in de prehistorie bewoond. In 1637 was er voor het eerst moderne activiteit in het gebied. Dat gebeurde nadat in 1635 was afgesproken dat de “Compagnie der 5000 morgen” het gebied zou gaan beheren. Omdat het accent op de turfwinning in Hollandscheveld lag, zou het nog geruime tijd duren voordat Nieuw Moscou bewoond werd. De eerste bewoner kocht in 1779 een stuk grond.

Rond Nieuw Moscou heeft lange tijd een strijd gewoed tussen Drenthe en Overijssel. Al in 1637 trof Jan Crul, de schulte van Hardenberg, maatregelen om ervoor te zorgen dat de arbeiders, die hier greppels groeven, hun werk zouden staken. Het conflict bleef lange tijd onbeslist. Op 29 augustus 1790 hebben mensen uit Overijssel waarschijnlijk een strooptocht in het gebied van Nieuw Moscou en Elim gehouden, waarbij de oogst van de boekweitvelden werd geroofd. Op 27 maart 1792 besloot het Hof van Utrecht, dat grote delen van het betwiste gebied toekwamen aan Hardenberg.

Hieronder enkele foto’s met tekst, gemaakt in Nieuw Moscou.

Met dank aan Stoffer Kikkert.


Voor meer informatie over de molen bezoek dan de website van Stoffer Kikkert

Kruising Carstensdijk/Zuideropgaande met links café Fieten en rechts kruidenierswinkel annex bakkerij van Berend Bakker, aan de overkant woonde Berend Mol hij was veehandelaar en zijn vrouw had een kleine manufacturenwinkel.

De kruidenierswinkel van Klaas Mol, de punter ligt nog voor de wal waarmee ze de boodschappen vervoerden.

Jan Wintersdijkje met brug over het Zuideropgaande, met aan de overkant het snoepwinkeltje van Harm Huisjes en Henne.

OLS met het nieuwe ‘Meesters-huis’ aan de noordkant, het huis staat er nog en is bijna niks veranderd.

Het oude ‘Meestershuis’ aan de zuidkant van de school.

In de volksmond de school van meester Pennings, bouwjaar 1932/33, er achter staat nu buurtgebouw Nieuw Moscou.

Openbare school vlak na de oorlog, de pamfletten van de Duitsers zitten nog aan de muur.

Gereformeerde school Zuideropgaande, bij het Jan Winters Dijkje, zie hoeveel leerlingen er toen naar school gingen.

Café B. Fieten met brug over het Zuideropgaande, in de eerste week van de oorlog is de brug opgeblazen.

Dit waren de woningen van Vels links en van Middelveld rechts, Vels had hier een bakkerij en kruidenierswinkel.

Woning en molen van Eshuis, met op de voorgrond het draaivonder.