Hoofdstraat
Hoofdstraat nummer 9, prachtig virtueel plaatje van het huis waar ik mijn jeugd heb doorgebracht
Met dank aan Simon Lenten
Hoofdstraat 92. Hier begon A. Kip met de verkoop van rijwielen en naaimachines. Later vestigde zich hier garage Kip en nog weer later Volkswagendealer Westerbeek.
Rechts naast Kip zat vleeshouwerij van Zuiden.
Met dank aan Bertus Vosseberg
Hoofdstraat 47
Bovenstaande foto is van het pand Hoofdstraat 47. Willem Beumer heeft hier, samen met zijn gezin, lange tijd gewoond. Hij was brugwachter van de trambrug en de Noordsche Brug aan de Hoofdstraat. Deze familie heeft de eerste jaren van hun huwelijk aan het Schut gewoond. Willem Beumer was ook kleermaker en conciërge van het gebouw Irene. Irene was in die tijd in gebruik door het Christelijk Werkliedenverband “Patrimonium”.
Willem Beumer was super blij, toen hij in 1903 brugwachter kon worden bij de Drentsche Kanaalmaatschappij. Hij werd een bekende persoonlijkheid in Hoogeveen, in de jaren toen het water van het kanaal nog door de Hoofdstraat stroomde. Toen werden de Noordse Brug en de trambrug nog geopend voor het scheepvaartverkeer. Als het schip de brug was gepasseerd, konden ze weer gesloten worden en kon het verkeer op de weg z’n gang weer gaan. Ook de tram kon dan weer verder rijden op haar spoor.
Het metselwerk onder het linker raam laat zien, dat daar een voordeur heeft gezeten. Nu zit de deur aan de rechter zijkant, naast het verkoopraam en de werkruimte van de kleermakerij. Aan de voorkant is ook het bordje met ‘reddingshaak’ te zien, Dat heeft ook in de gang gehangen. In 1931 is die haak gebruikt om de weduwe Van der Wolde uit het water te halen.
Boven het bovenste raam zit een takelinstallatie.
Boven waren ook de slaapkamers gesitueerd.
Met dank aan Gert Hemstede
We zien hier brugwachter Beumer bij de Noordsche brug. Op deze foto kijken we naar het zuidwesten. De tram rijdt door de Hoofdstraat. De tramrails op de voorgrond gaan richting de Grote Kerkstraat..
Met dank aan Gert Hemstede
De Trambrug in de Hoofdstraat ter hoogte van de Noordsche brug.
De Noordsche brug die Willen Beumer jarenlang heeft open en dicht gedraaid.
De Hoofdstraat, net na de demping van het kanaal eind 1948, begin 1949
Hoek Hoofdstraat – Grote Kerkstraat, net na de demping van het kanaal eind 1948, begin 1949
Hoofdstraat 155.
In het rechter pand zat de winkel Hometech Onderdelenshop van Bert Hooijer. Daarvoor was hier Vogelzang Expert gevestigd en links daarvan is nu nog steeds Livera.
Bert Hooijer heeft deze foto heel lang op de toonbank gehad. Hij diende als placemat om het geld op te leggen. Pinnen kon toen nog niet.
Veel oudere mensen hebben op deze foto gereageerd. Namen werden genoemd zoals van de turfschipper, van Olde Muskee Swarts en Cornelis Koopmans. De vrouw die zit te breien was waarschijnlijk Johanna Voerman, die leefde van 31-7-1882 tot 15-2-1950. Hugo Voerman, haar man, was altijd met de stamboom bezig. Het schip heette waarschijnlijk Prinses Juliana.
Aanvulling van Cor Koopmans:
Dit schip is inderdaad de Prinses Juliana van mijn opa Cornelis Koopmans. De vrouw is Johanna Voerman, mijn oma. De jonge man is Jan Koopmans, hun zoon en dus mijn oom. Oom Jan was destijds ongeveer 16 jaar. Hij is geboren in 1908, dus de foto is omstreeks 1924/1925 genomen. De hond heet Hekkie. Opa vertelde dat de hond fungeerde als waakhond. Ook toen probeerde men soms clandestien aan spullen (in dit geval turf) te komen. Als zulke dieven probeerden op het schip te komen, dan sloeg de hond aan.
Bovenstaande twee foto’s ontvangen van Bert Hooijer
Een ansichtkaart uit 1956 van de Hoofdstraat. Op de foto rechts is de Austin van dhr. Naber nog te zien. Hij woonde op Hoofdstraat 21 of 23. Hoofdstraat nr. 9 werd in 1956 bewoond door de familie Jonker. Hier was ook het kantoor van de OBM gevestigd. Op nummer 11 woonde de tandartsfamilie Kaajan. Tegenwoordig is hier het kantoor van de notarissen Van Linge en Tillema ondergebracht. Nummer 13 werd bewoond door de familie de Vries, die hier ook een dierenartspraktijk runde. Nu is dit adres in gebruik door de ANWB. Nummer 15 werd bewoond door advocatenfamilie Stadig (?) en is nu in gebruik als kantoorruimte.
De andere huizen op deze foto zijn afgebroken om plaats te maken voor cultureel centrum de Tamboer. In de vijftiger en zestiger jaren woonden hier o.a. de families Gort, Steenbergen, Beumer, Fernhout, Naber en Ten Oever.
Foto ingezonden door dhr. Hans Kaajan
Tussen het pand Hoofdstraat 11 en Hoofdstraat 13 stond vroeger een beeld van Diana, de godin van de jacht. De laatste particuliere bewoner van het pand op nr. 13 nam het mee bij zijn verhuizing.
Bovenstaande foto is van het huis op Hoofdstraat 7. Hier heeft de heer C. Pet gewoond en de familie Bonen heeft hier tot 1964 achter gewoond.
Met dank aan Peter Bonen
Het tweede huis links is nogmaals dat van Hoofdstraat 7. Het pand, dat verderop iets naar voren staat, is Huize Venendal.
Het verdwenen Joodse leven van de Hoogeveense Hoofdstraat. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden bijna alle Hoogeveense Joodse gezinnen uit hun huizen gehaald. Toen werden 220 mannen, vrouwen en kinderen weggevoerd naar kamp Westerbork. Daar vandaan werd men op de trein naar concentratiekamp Auschwitz gezet. Dat gebeurde soms al na enkele dagen.
Klik op de foto voor een vergroting
Bron: artikel Dagblad van het Noorden, d.d. 4 mei 2019
In 1974 reden trekkers van het boerenprotest door de Hoofdstraat.
Bovenstaande 2 foto’s werden ontvangen van dhr. Johan Nauta
Het Kinder Paradijs Hoofdstraat 59.
Bovenstaande foto van ‘Het Kinder Paradijs’
Eigenaar Berend Nijmeijer en zijn oudste dochter Hillie, net na de aankoop van de winkel in 1957
Met dank aan Freek Nijmeijer
De heer Berend en mevrouw Geertje Nijmeijer in de speelgoedwinkel ‘Het Kinder Paradijs’. Op de toonbank wordt een puzzel ingepakt en mevrouw Nijmeijer staat achter de kassa. De foto werd gemaakt op 25-02-1967.
Met dank aan Freek Nijmeijer
Bovenstaande foto werd gemaakt voor de winkel ‘Het Kinderparadijs’ van Berend Nijmeijer, gevestigd aan de Hoofdstraat 59. Op de foto, die gemaakt is in 1965, staat zijn zoon Freek Nijmeijer.
Met dank aan Freek Nijmeijer
Pand Hoofdstraat 252, vermoedelijk uit begin 1900.
Hetzelfde pand weer uit begin 1900
Hetzelfde pand, nu vòòr 1959
Hetzelfde pand, hier na 1959
De bovenstaande foto’s en het document zijn ontvangen van Geke Zwartscholten-Benjamins.
Zoals je kunt zien, zijn ze van hetzelfde pand aan de Hoofdstraat, nl. van nummer 252. Dit is het huis, waar ik geboren ben en waarvan ik al jarenlang foto´s en afbeeldingen verzamel. Ik heb nog wel meer foto´s, maar om ze nu allemaal op jullie website te plaatsen, dat is me – eerlijk gezegd – teveel werk.
De foto´s zijn al oud. Helaas heb ik niet alle originelen meer. Ze zijn mij heel dierbaar, omdat ze een stukje laten zien van de historie van mijn geboorteplek.
De tekst is van mijn vader, B. Benjamins, ex-herenkapper. Hij vertelt wat over de historie van het gebouw.
Misschien kun je daar wat mee.
Ik vind het wel grappig, dat deze foto’s bewijzen, dat het tegenwoordige pand aan de Hoofdstraat 252 er heel anders uitziet. Het is dus niet hersteld naar “de originele staat
Ik hoop dat je er wat mee kunt. Ik ben nu helemaal fan van jullie website.
Groetjes, Géke Zwartscholten-Benjamins
Als vervolg op bovenstaand verhaal gaan hierbij enkele foto’s die wij ontvingen van Johan van Veen. Hij is de zoon van H.J. van Veen, die van 1929 tot 1956 een kapperszaak heeft gehad in het pand Hoofdstraat 252.
Hoofdstraat 252, vermoedelijk zo rond 1934
Een foto van de binnenzijde van de kapperszaak met v.l.n.r.: H.J. van Veen, de kapper; een klant en Albert Tigelaar, de “bediende”, maar ook zwager van de heer H.J. van Veen. De foto is vermoedelijk in 1930 gemaakt.
De twee bovenstaande foto’s zijn vermoedelijk kort na de oorlog vanaf het Kuis genomen. Dat kun je concluderen aan de hand van de kwaliteit van de foto’s. Ze zijn ook niet veel later gemaakt, want het kanaal aan de Hoofdstraat was er nog en dat is in 1948 gedempt.
Met dank aan Johan van Veen voor bovenstaande foto’s.
In de Hoofdstraat hadden we vroeger ook nog de kapperszaak van de heer Hemstede. Hierbij enkele foto’s van zijn pand aan de Hoofdstraat 209
Foto van de kapperszaak van Hemstede, Hoofdstraat 209
Een ietwat wazige foto van het compagniehuis, dat direct naast de kapperszaak van Hemstede stond.
In de garage stond een mooie oude Ford, die van deurwaarder Visser was. In deze garage werden ook de verkoopdagen gehouden van spullen, die door de gerechtsdeurwaarder waren ingenomen. Met “Omadag” had deurwaarder Visser een schiettent voor deze garage.
Een foto van kapperszaak Hemstede met aan de muur o.a. sigarettenautomaten en de vlag van Roxy.
Rechts naast de kapperszaak waren de winkels van de Hema en van De Boer Supermarkt.
Deze foto werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw gemaakt.
Met dank aan Gert Hemstede
Hoofdstraat zuidzijde oost. Op de deze plaats zijn nu o.a de Jeansshop en Gerans gevestigd
De Hoofdstraat met Hotel Victoria en nog een aantal andere prachtige karakteristieke panden in 1900.
De streek, de Huizen zuidzijde (Hoofdstraat)
Het Hemmes brugje lag vlak voor de kruising Nic. Beetsstraat – Hoofdstraat – Jhr. de Jongestraat
De Hoofdstraat in 1960
In een steeg van de Hoofdstraat lopen hier Alie Seijdel, Dinie van Dalen met Jeanette en Jacqueline. Foto gemaakt zo rond 1959. Met dank aan Jacky van Dalen.
Het noordelijk gedeelte van de Hoofdstraat in 1965, met links het politiebureau
Enkele foto’s van Bert Hogenkamp
Het kruispunt Hoofdstraat met de Kerkstraat. Op de achtergrond is een pand te zien, dat later werd afgebroken om een doorgang naar de Raadhuisstraat te kunnen maken.
Hoofdfstraat met kiosk is 1960 Hoofdstraat met pand Danes (links)
De Hoofdstraat met rechts de zaken van Buining, Jan Bade, Garage Kip (met benzinepomp), De Gruyter en het Victoriahotel. Een bus van de DABO of de EDS en een paard en wagen completeren dit straatbeeld van Hoogeveen voor 1950.
Enkele foto’s uit het archief van dhr. J. Rump
Hierbij gaat voor het ‘fotoboek’ een opname van de Van Echtenstraat. Rechts op de hoek is het schoenhuis van J.E. Meinen met de fraaie etalage te zien. Het is waarschijnlijk een opname van voor 1940.
Wat een serene rust met slechts één auto in de straat!
Hoofdstraat, 3 oktober 1959 Rijschool Paraat tijdens OMA (Openbare Markt Aktie). Tijdens de OMA was er van alles te doen: Braderie, Jennegiesmarkt, Omatreintje, tentoonstelling. Op deze foto de OMA bij de kruising van de Hoofdstraat, Blankenslaan, Brinkstraat en Willemskade.
Foto: W. Takens
Op de oude Brink (aan de noordkant van de huidige Hoofdstraat) stond in de eerste helft van de vorige eeuw een groene waterpomp. Bij deze pomp staan hier mevr. Janna Dekker (die in 1970 in Canada woonde) en Jan Venema.
Hoofdstraat zuidzijde, bij de hoek met Het Haagje. Achter trommelslager Lemstra loopt het echtpaar Taverne. Dominee Taverne was een bekend predikant in het midden van de vorige eeuw.
Het midden van de Hoofdstraat in 1960. Links het pand van Buning en rechts o.a. de kledingzaak van Hendriksen en opticien Sieders. (1960)
Hoofdstraat zuideinde
Hoofdstraat. Links is nog net het “pakhuis”, nu de Jeansshop, te zien.
Het Noordeinde,. Dit is de noordkant van de huidige Hoofdstraat. Links achter ziet u het huidige museum De 5000 Morgen. De waterverbinding liep vanuit het Noordeinde, via de Willemskade naar “Het Noord”.
Deze foto werd genomen bij de huidige noordwestkant van de Hoofdstraat
Nog een foto van de noord-westkant van de Hoofdstraat
Op deze foto is nog duidelijk de tramrail te zien.
Sinds kort is hier aan de noordkant van de Hoofdstraat weer water. In het begin van de vorige eeuw kwamen er grote schepen door “Hoofdstraat”.
Rechts op de foto staat een rij huizen, die in de zestiger jaren zijn afgebroken. Ook zijn nog de tramrails te zien.
Op deze plaats werd De Tamboer gebouwd.
Met een boot werden de melkbussen (melkpullen) naar de “boterfabriek” gebracht
Op de foto is te zien dat het kanaal naar rechts buigt, dus richting de Willemskade.
Mooi winterplaatje aan het begin van de vorige eeuw
Foto gemaakt ter hoogte van het vroegere hotel Victoria
Links op de foto staat het pand van Hoofdstraat 1, dat in gebruik is geweest als het Toon Hermans huis.
Brugje over het kanaal aan de noordkant van de Hoofdstraat.
De oostkant van de Hoofdstraat noord, ter hoogte van de nummers 9 t/m 15. De foto is vermoedelijk voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt.
De Hoofdstraat in Hoogeveen. Dit is de noordoost kant van de Hoofdstraat. Hier is de bebouwing te zien vanaf Hoofdstraat 9 tot Hoofdstraat 43. De foto werd vermoedelijk rond 1913 gemaakt. De panden uiterst rechts werden vermoedelijk al in het begin van de vijftiger jaren afgebroken. Toen werden hier het politiebureau, de brandweerkazerne en het bureau sociale zaken gebouwd. In de zestiger jaren werd nog een aantal huizen afgebroken. Nu voor de bouw van cultureel centrum De Tamboer.
Hoofdstraat zuideinde.
Veel van bovenstaande foto’s zijn ingezonden door N. Stoffers
De fietsenwinkel en werkplaats van Danes. Mevrouw Danes staat in de deuropening.
De Hoofdstraat in de jaren negentig.
Dezelfde hoek van de Hoofdstraat, maar nu een decennia eerder.
Hoofdstraat 252, met links het “Schippershuus” en rechts “Bacardi”
Winter 1974. De zuidkant van de Hoofdstraat, toen autoverkeer nog toegestaan was
Discotiek en Combishop, aan de zuidwestkant van de Hoofdstraat, in de jaren 70
Op de plaats van de Discotiek zitten nu enkele grootwinkelbedrijven. Geen van deze panden is bewaard gebleven.
De bomen aan het eind van de Hoofdstraat zijn na afbraak van deze panden behouden gebleven. Deze foto werd aan het eind van de jaren 70 gemaakt.
De zoveelste reconstructie van de Hoofdstraat.
Reconstructie in 1978. Naast het Chinese restaurant Lotus staat nu het appartementencomplex Oviforum, met op de begane grond drogisterij Etos.
Rechts op de foto is de oude bakkerij van De Vries (in 1978) te zien.
Hoofdstraat in de sneeuw in 1979.
Foto van de zuidwestkant van de Hoofdstraat, gemaakt vlak voor de afbraak van Ten Kate installatie techniek in 1978.
Nog een foto van Ten Kate
Straatbeeld van de zuidwestkant van de Hoofdstraat in de jaren 70 van de vorige eeuw.
Gang tussen Hoofdstraat 252 en 250.
Dia genomen vanaf de Hoofdstraat 252. Het linker pand stond aan de Schutstraat. Het raam middenin is van Schutstraat 6. Het pakhuis stond op het pleintje. Ooit heeft Leo van Dam hier zijn atelier gehad. Hij heeft er ook een mooie tekening van gemaakt.
Bovenstaande foto’s werden ingezonden door Geke Zwartscholten
Bovenstaande foto is van de fruit- en viszaak van de familie Slot aan de Hoofdstraat. Links staat Riek Slot, in het midden Annie Slot en daarnaast hun moeder, Sofia Slot. Deze foto is vermoedelijk zo’n 75 jaar geleden gemaakt
(+ 1940).
In dit pand vestigde zich later groenteman Seegers. Nu zit schoenenzaak Boonstra erin.
Met dank aan Bert Kip