Verhaal van de familie Hartgers
André M.C. Hartgers bladerde door het fotoboek uit het familiearchief van de fam. Hartgers en hij trof daar enkele foto’s aan uit Hoogeveen, de woonplaats van zijn voorouders. De meeste foto’s hebben betrekking op Het Kruis. In welk jaar de foto’s zijn genomen weet André niet precies. Een deel waarschijnlijk voor de 2e wereldoorlog en/of kort daarna. Het gaat hierbij om de foto’s 1 t/m 13. André is de kleinzoon van Cornelis Hartgers (1890-1972)
1. De veemarkt aan de Kerkstraat, voor meubelzaak Zandbergen
2. 2. De Grote Kerk, ingang van Echtenstraat. Links bevond zich toen nog het Armenwerkhuis.
3. Het Kruis, met zicht richting Het Haagje
4. Het Kruis, met zicht richting de Hoofdstraat
5. Hoofdstraat zuideinde. Enkele bomen links staan er nog steeds.
6. Schutstraat
7. Kanaalweg
8. Deze foto is vermoedelijk niet in Hoogeveen gemaakt!
9. Alteveerstraat
10. Trommelslager aan de Hoofdstraat
11 en 12. Deze laatste 2 foto’s zijn van de Julianabrug, op de kruising van de Van Limburg Stirumstraat, de Schutstraat en de Zuiderweg
13. Het Kruis (met zicht op de Hoofdstraat)
Bijgaand nog enkele familiefoto’s en bijbehorende beschrijving.
Overgrootouders Frens Hartgers en Geertien Hartgers-Martinus woonden destijds aan het Haagje. De woning stond op de plaats waar later het politiebureau werd gebouwd. Frens Hartgers was een zoon van Cornelis Hartgers, geb. te Ruinen op 7 augustus 1809 en Aaltje Kloeze, geb. te Ruinerwold op 6 februari 1821. Geertien Martinus was een dochter van Albert Martinus, geb. te Hoogeveen op 24 januari 1830 en Aaltje Stoffers, geb. te Hoogeveen op 26 juni 1832.
Deze familiefoto is genomen voor het woonhuis aan Het Haagje
Een foto uit 1947 met daarop de 79-jarige Geertien Hartgers-Martinus. Op de achterste rij haar 9 kinderen.
Zie hieronder de namen.
Geertien Hartgers-Martinus in klederdracht.
Nogmaals Geertien Hartgers-Martinus, nu midden achter, voor het huis aan Het Haagje. De jongen op de reclamefiets van ‘De Zon’ is Aaldert Hartgers. Hij is later zijn eigen bedrijf begonnen. Eerst aan Het Haagje en later aan de 31e wijk onder de naam “De Maan”. De mevrouw 2e van rechts is zijn moeder!
Meubelmakerij A. van Buuren en Zn. omstreeks 1905-1907
Hier leerde de oudste zoon, Cornelis Hartgers, geb. 27 oktober 1890, het meubelmakersvak
Etalage meubelfabriek De Nijverheid van Cornelis Hartgers in Ede. In 1917 vestigde Cornelis Hartgers zich aan de Grootestraat in Ede met zijn eigen meubelfabriek De Nijverheid. In de winkel verkocht hij naast de zelfvervaardigde meubels ook kinderwagens, vloerkleden en rookwaren. Na de mechanisatie in de twintiger jaren braken er moeilijker tijden aan. De afzet van meubels nam af en de meubelfabriek moest gesloten worden. De verkoop van tabaksartikelen ging echter door. Hij verkocht in 1922 de meubelfabriek en de daarbij behorende woning aan de Grootestraat in Ede. Hij kocht het naast gelegen woon/winkelpand en vestigde daar zijn sigarenwinkel. Deze tabakswinkel kreeg de naam GEJOMA. Dit waren de eerste twee letters van de namen van zijn drie kinderen, Geertine, Johan en Mary.
Met dank aan André M.C. Hartgers voor bovenstaande foto’s en informatie.