Boeken

'Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat'

Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat toont Drenthe tussen 1973 en 1978. Een fotoboek van het dagelijkse leven in die jaren, gezien door de ogen van een jongen die er opgroeide. Johan Nauta groeide op in de jaren zeventig. Met het geld van een vakantiebaantje kocht hij een fotocamera. Want met zo’n ding om je nek had je een alibi om de wijde wereld te ontdekken. Door op onderstaande cover van het boek te klikken kunt u het boek bestellen, er zijn slechts 500 exemplaren beschikbaar!


Bezoek van Prins Claus aan Hoogeveen (een van de vele foto's uit het fotoboek van Johan Nauta)


De bouw van de Tamboerpassage.


Hieronder vindt u de beschrijving van vijf recent uitgegeven boeken. (2014 - 2016)


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN III "De Buitendorpen"

Titel Verdwenen Hoogeveen. Deel III  De Buitendorpen

Auteur Ronald Wilfred Jansen

Website auteur www.rwj-publishing.com

Samenvatting De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in de buitendorpen van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

Binding Hardback

Druk Volledig kleur

Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat

Formaat 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

Papiersoort 135 grams Machine Coated

Aantal pagina’s 430

Aantal (kleuren) foto’s Ruim 300

Druk en distributie PUMBO

Datum publicatie 15-07-2016

ISBN 9789490482220

NUR 652

Bestellink http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen-de-buitendorpen/9789490482220

 

Overige samenhangende boekdelen I   Het Centrum,  ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

II  De Centrumrand,  ISBN 9789490482213 (gepubliceerd)

Inhoudsopgave boekdelen Verantwoording I, II, III

Inleiding I, II, III

HET CENTRUM I

DE CENTRUMRAND II

DE BUITENDORPEN III

Hoogeveen nu en verder I, II, III

Bijlagen I, II, III

Bronnen I, II, III

Colofon I, II, III

Toelichting Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp. 


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN II 'De Centrumrand'

Titel

 Verdwenen Hoogeveen. Deel II De Centrumrand

 Auteur

 Ronald Wilfred Jansen

 Website auteur

 www.rwj-publishing.com 

 Samenvatting

De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in de centrumrand van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

 Binding

 Hardback

 Druk

 Volledig kleur

 Afwerking omslag

 Eenzijdig glanzend laminaat

 Formaat

 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

 Papiersoort

 135 grams Machine Coated

 Aantal pagina’s

 172

 Aantal (kleuren) foto’s

 Ruim 115

 Druk en distributie

 PUMBO

 Datum publicatie

 04-06-2016

 ISBN

 9789490482213

 NUR

 652

 Bestellink

http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenenhoogeveendecentrumrand

 Overige samenhangende boekdelen

 I  Het Centrum,  ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

 III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 

(in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

 Toelichting

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp.


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN I 'Het Centrum'

 Titel

 Verdwenen Hoogeveen. Deel 1 Het Centrum

 Auteur

 Ronald Wilfred Jansen

 Website auteur

 www.rwj-publishing.com 

 Samenvatting

 De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in het centrum van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

 Binding

 Hardback

 Druk

 Volledig kleur

 Afwerking omslag

 Eenzijdig glanzend laminaat

 Formaat

 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

Papiersoort

 80 grams houtvrij offset, natuurlijk getint

 Aantal pagina’s

 536

 Aantal (kleuren) foto’s

 Ruim 500

 Druk en distributie

 PUMBO

 Datum publicatie

 01-06-2016

 ISBN

 9789490482206

NUR

 652

Bestellink

http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen/9789490482206

Overige samenhangende boekdelen

 II  De Centrumrand,  ISBN 9789490482213 (4-6-2016 verschenen)

 III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 (in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

 

 Toelichting

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp. 


 Hoogeveen het historisch stadscentrum. Toen en nu.

Sinds kort is er een prachtig fotoboek uitgegeven door Ronald W. Jansen. In het boek staan foto’s van oud Hoogeveen met daarnaast foto’s van de huidige situatie.

Belangrijk is om te weten dat het boek vooral een fotoboek is. Het is een spiegel die de mensen wordt voorgehouden. De historische en actuele foto’s vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is de indruk van de samensteller van het fotoboek.

Hopelijk kunnen volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Doel is ook om een jonger publiek wat bewustzijn voor het behoud van cultureel erfgoed kan worden bijgebracht met dit boek. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen.

Hieronder vind u een recensie van Albert Metselaar.

Kortom erg de moeite waard.

Het boek is te koop via diverse (internet) boekhandelaren, waaronder:

http://www.pumbo.nl/boek/hoogeveen 

http://www.bol.com/nl/p/het-historisch-stadscentrum-van-hoogeveen/9200000026522012/

DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN

Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar had de verandering al ingezet direct na de demping van 1948.

Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto's zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens, of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld, gewogen, en u mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto's van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto's vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is mijn indruk.

Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte die de verdwenen monumenten en straat beelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken, terwijl in een stadje zoals Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, onder meer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald wat geen gastvrij onthaal is voor de bezoekers van Hoogeveen." En: "Hopelijk kunnen nog volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Ik hoop ook dat ik een jonger publiek wat bewustzijn voor behoud van cultureel erfgoed kan bijbrengen met mijn boek. Ik ben niet zo'n leraar voor de klas, vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen".

Het is de spiegel van Ronald W. Jansen die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om dan vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen, hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek kunnen we niet omheen.

Albert Metselaar, april 2014


 

In vervolg op het boek ‘Het Historisch Stadscentrum van Hoogeveen. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN: 9789490482114) heb ik een nieuw boek gepubliceerd (februari 2015): ‘Hoogeveen. De Centrumrand. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN 9789490482152). 

 

Het nieuwe boek heb ik ook in eigen beheer gepubliceerd. Dus zonder subsidie. Zo heb ik een completere zeggenschap over de inhoud.

Het lijvige boek telt ruim 500 pagina’s en honderden kleurenfoto’s. Ik heb gekozen voor een hardcover. Het boek is alleen te bestellen via PUMBO en ik heb de tussenhandel, zoals Bol.com en het Centraal Boekhuis, niet ingeschakeld om de prijs enigszins te drukken. Voor een doorsnee consument is het boek wellicht te duur, maar ik heb niet aan de kwaliteit willen tornen. Iets over de verdere inhoud. Na een korte inleiding laat ik vooral de historische en actuele foto’s spreken. Een apart hoofdstuk beslaat actuele foto’s die ik heb gemaakt vanuit hetzelfde perspectief als een historische foto: zo wordt zichtbaar wat er in het (stedelijke) landschap is gewijzigd. Veel monumenten (fabrieken) zijn echter al verloren gegaan: ook hiervoor heb ik ruimte gegeven. Soms kwam ik nog aardige doorkijkjes en gebouwen tegen (villa’s, schuren), waarvan de geschiedenis nagenoeg onbekend is.

Ik ben vooral Oud Hoogeveen dankbaar voor de historische foto’s die ik van hen heb mogen gebruiken voor mijn fotoboek. Albert Metselaar heeft mij nuttige adviezen gegeven over de indeling van het boek die ik goeddeels heb overgenomen. Mijn vriendin ben ik erkentelijk voor het corrigeren van taalfouten en adviezen over de leesbaarheid. Het is uiteindelijk vooral een kijkboek geworden. Achterin het boek staat uitgebreidere achtergrondinformatie met GPS coördinaten van de oude gebouwen, monumenten en straatbeelden en een bronnenoverzicht. Zo kan iedere lezer zich uiteindelijk een oordeel vellen. Naar mijn mening is de stand van de monumentenzorg in Hoogeveen onder de maat. Dat geldt ook voor het hieraan gerelateerde onderhoud en aandacht voor de openbare ruimte (parken, groene verbindingen en buitenbaden). Kaalslag dreigt. Hierbij ondermeer doelend op de dreigende sluiting van Museum 5000 Morgen in Hoogeveen. Het zou tijd worden dat in Hoogeveen een industrieel museum en streekarchief komt met industriële machines, bedrijfsarchieven en andere dierbare herinneringen. 

Het is dus 10 voor 12 in Hoogeveen. Hopelijk draagt ook dit boek er enigszins toe bij dat het culturele erfgoed wat nog rest bewaard blijft voor komende generaties in Hoogeveen. De situatie kan er over 10 jaar heel anders uit zien, vandaar dat ik opnieuw koos voor een foto impressie. 

Ik wens in ieder geval iedereen veel leesplezier en hoop dat men gestimuleerd wordt er ook zelf op uit te gaan om een en ander te ontdekken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen. 

Verkooplink: 
http://www.pumbo.nl/boek/fotoboekcentrumrandhoogeveen 

http://www.boekenbestellen.nl/boek/hoogeveen-de-centrumrand-toen-en-nu-in-beeld/9789490482152 

 

Artikelen bekeken hits
591857
Facebook Image

Copyright © 2015. Henk Jonker Hoogeveen