Skip to main content

Bakkerijen

Bakkerij Bramer

Dit is een foto van de opening van de nieuwe bakkerij van Bramer (later Bramer Broekema) aan de Schutstraat in 1969. Voor de nieuwe zaak c.q woning staat nog het tijdelijke verkoop-onderkomen boven het water van het Schut.

In de nieuwe bakkerszaak van Bakker Bramer (1969) staan hier links mevr. Betsie Menzo (bedrijfsleidster) en rechts Ineke van Dijk-Dijkhuizen (verkoopster)

Nog een foto van de nieuwe bakkerij van bakker Bramer aan de Schutstraat. In de zaak achter de toonbank staan links mevr. Betsie Menzo en rechts Ineke van Dijk-Dijkhuizen.

Bovenstaande foto's hebben we ontvangen van dhr. Willem van Dijk


Bakkerij Faber

 Foto van Bakkerij Faber gekregen via dhr. K. Benjamins 


Bakkerij Pieffers

Foto van bakkerij Pieffers met (zeer waarschijnlijk) het personeel, staande voor de bakkerij, die destijds was gevestigd aan de Alteveerstraat 88. Het is niet bekend in welk jaar of welke periode deze foto is genomen. Ook de personen op de foto zijn mij onbekend.

Ingezonden door dhr. Albert Timmer 

Als iemand iets meer weet over de bovenstaande foto, laat het dan a.u.b. weten. 

Op bovenstaande foto (met de fietsen) van bakkerij Pieffers staat mijn opa Koos Pieffers als 2de van links. De 5de van links is zijn broer Willem Pieffers. Dit hoorde ik van mijn moeder, dochter van Koos Pieffers.

Groeten Jos de Ruiter. De kleindochter van Wolter Pieffers (Janneke Klomp) geeft als aanvulling hierop, dat de 3e persoon van links haar oom Koos Pieffers is. 

Onderstaande foto's van de bakkers van Pieffers met dank ontvangen van Janneke Klomp

Foto rond 1930 van bakker Wolter Pieffers (2e van rechts) en enkele medewerkers van de bakkerij


Nog een foto rond 1930 van een aantal enthousiaste broodbakkers

Enkele medewerkers met de hond van bakkerij Pieffers

Bakker Wolter Pieffers met prinses Juliana. Opa was de voorzitter van de christelijke Drentsche Bakkersbond. Het zal - denk ik - rond 1935 geweest zijn. Die datum heb ik ergens langs zien komen. 


Het echtpaar Pieffers-Duker


Bakkerij Schultink

Van de heer Ger Schultink ontvingen we het volgende verhaal. Voor de website is het vertaald in het Nederlands.

Ik heb zojuist het fotoalbum bekeken met foto's die ik midden en eind jaren zestig heb gemaakt (uitkijkpunten: windmolen, HBS-gebouw in aanbouw en hoek Juliana en van Echtenstraat). Het roept herinneringen op - en kan interessant zijn voor bezoekers van de site. 

De familie Schultink is vrij diep geworteld in de ‘Hoogeveense gemeenschap’. Grootvader Jan Schultink had een bouwbedrijf en bouwde als hoofdaannemer de Hoofdstraatkerk. Ook herbouwde hij begin jaren twintig de kerk in Dwingeloo, met zijn oudste zoon als opzichter (ter plaatse wonend in een woonwagen met zijn kersverse bruid, tot de voltooiing). De kerktoren in de vorm van een ui (‘siepel in Drents’) is gebouwd in de werkplaats van mijn grootvader aan de Schutstraat en met een paardenkoets naar Dwingeloo gereden en daar gehesen. Mijn grootvader zat ook in de Gedeputeerde Staten, was bestuurslid van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Van Echtenstraat en de Technische School. In dat laatste trad mijn vader in zijn voetsporen. Mijn moeder was jarenlang voorzitter van de Gezinszorg met jaarlijkse ledenvergaderingen in Royal, gevolgd door een loterij om geld in te zamelen en een toneelstuk voor haar leden. 

De bakkerij, waar ik geboren ben, is begin jaren dertig gebouwd. Ten tijde van de foto was die gesloten, toen mijn ouders naar Dwingeloo verhuisden, waar mijn grootvader in de jaren twintig de kerk had herbouwd. Eind jaren 60 was ik mijn jaren in het Nederlandse leger begonnen, voordat ik mijn studie aan Wageningen University afrondde en later promoveerde aan de Michigan State University, waar ik 35 jaar diende als hoogleraar International Resource Development en AgBio Research (1980 -2015). Door de jaren heen was het een genoegen om Hoogeveen opnieuw te bezoeken (inclusief de Rotary Club en het charteren van een Cessna op de luchthaven van Hoogeveen, foto's maken boven Dwingeloo terwijl ik ermee over Noord-Nederland vloog) en mijn 'voetstappen' uit mijn kindertijd voorstellen aan mijn Amerikaanse vrouw en mijn 2 zonen, nu met hun eigen bedrijven - een IT-bedrijf in de buurt van Seattle en een bedrijf voor genetische engineering in Berkeley, Californië. Ze herintroduceren de Nederlandse gebruiken van Sinterklaas bij onze kleinkinderen, die trouw klompen met wortels onder de open haard zetten en beloond werden met pepernoten, speculaas en chocoladeletters. 😊

Hieronder vind je het complete fotoalbum: