Skip to main content

Brinkstraat

De bovenste foto (uit omstreeks 1900?) trof ik aan bij mijn moeder. Hier is op te zien het huis in Hoogeveen, waar haar grootouders Dirk Keuchenius en Jantje Jonker woonden aan het eind van de 19e eeuw.

Op de achterkant staat een rond stempel met de tekst J. Amerika photograaf Hoogeveen.

U doet mij een groot plezier als u wilt laten weten of het huis nog bestaat. Zo ja, wat is het huidige adres?

Met vriendelijke groet, Willem Poerink

Op de vraag over bovenstaande prachtige oude foto van Willen Poerink heeft Izaak Tigelaar een antwoord.

Op bovenstaande (tweede) foto, die gemaakt is rond 1950 is dezelfde plek te zien. Zie de zwarte pijl voor de bedoelde woning.

Het adres van dit huis is Brinkstraat 30. Het bestaat nog. Het was de eerste opdracht van gemeente architect Jan Carmiggelt in Hoogeveen, in 1890. Hij was hier architect van 1890 tot 1925. Hij bouwde dit woonhuis met boerderij voor de heer K. Winkel. De Brinkstraat heette toen Stationsstraat.

Het huis met de rode pijl (op de tweede foto) staat er niet meer. Dit huis (met het bord waarop een verwijzing naar het zwembad staat) is afgebroken om een brede doorgang te kunnen maken naar de Blankenslaan. Roel Meinen heeft op de hoek van de Brinkstraat - Blankenslaan gewoond Hij was er bij toen het afgebroken werd voor een bredere straat. Het laatst heeft hier de Fam. Wolting gewoond.

Met dank aan dhr. Izaäk Tigelaar en latere bijdrage van Roel Meinen

Brinkstraat 27, gemaakt door fotograaf Bollegraaf uit Winschoten.

Foto ingezonden door dhr. Herjan Scheper

Als iemand nog een foto heeft van bovenstaand pand, laat het ons dan a.u.b. weten.

Busstation EDS aan de Brinkstraat. Aan het eind van de zestiger jaren van de vorige eeuw heeft een deel van het pand dienst gedaan als kantoor en magazijnruimte van de firma Regalo (een centraal verwarmingsbedrijf).

De Stationsstraat heet nu Brinkstraat. Op de voorgrond is nog net een deel van de Groen pomp te zien. En een werkman is bezig een kruiwagen met melkbussen te vervoeren naar de boerderij. De man in de schuit is bezig "van wal te steken". Ook kun je nog net de hoek van het kanaal (toen Noordse Opgaande ) zien, waar nu de Willemskade begint. Begin van de huidige Brinkstraat met de tramrails nog duidelijk zichtbaar.



Bovenstaande foto is gemaakt in 1925, de kei is onderweg naar de Stationsstraat/Stationsweg (nu Brinkstraat). De man met baard is Warner Bruins Slot Pzn, hij woonde aan de Willemskade nr. 51, het huis staat er nog. Zijn zoon Hendrik woonde op nr. 31. Ook had hij nog een zoon Piet die aan de Bentinckslaan woonde. Albert Metselaar schrijft: 'De initiatiefnemer, we zien hem links naast de kei, zag zichzelf al vereeuwigd, met de kei, net zoals dat ging bij de Amersfoortse kei. Dit vermeende 300-jarig bestaan was een mooie gelegenheid. Voor wie er nog mocht twijfelen: er was geen enkele historicus die het 300-jarige bestaan ondersteunde. Zelfs vanuit het Rijksarchief kwam een brief bij de gemeentesecretaris binnen waarin aangegeven werd dat er in 1625 echt werkelijk waar niks was in Hoogeveen en dat ze bij een viering kleding van 10 jaar later moesten inzetten. Maar de burgemeester wilde gewoon PR, prins Hendrik zou al komen en die zou al lintjes meenemen' 

Het jongetje die voor de steen staat zou Jan Dekker zijn. Op het stuk grond van zijn ouders zou de steen zijn gevonden.
Foto ingezonden door Willem Meinen


Deze foto werd ingekleurd door Andy Benjamins waarvoor dank.

Op onderstaande foto's zie je waar de steen is terecht gekomen.

De Hoogeveense Kei heeft op verschillende plaatsen gelegen. In 1925 lag hij in de bocht van de Stationsstraat. Nu op de hoek Brinkstraat/Willemskade.

Bovenstaande foto is gemaakt aan de noordkant van de Hoofdstraat,  met het zicht op de Brinkstraat.

Laatste 4 foto's ingezonden door N. Stoffers